Kettlebell trainingen bij PowerToMove

Kettlebell training combineert kracht en cardio

De balvormige gewichten met een handvat eraan die je veel in sportscholen en trainingscentra ziet, zijn kettlebells. De combinatie van cardio- en krachttraining maakt de kettlebell training zo populair. Eigenaar Jan Hofman van PowerToMove kreeg de opleiding tot kettlebell instructeur van Pavel Tsatsouline, de man die de trainingsmethode nieuw leven inblies.

PowerToMove design element

Kettlebell training

De oorsprong van kettlebell training ligt bij de opleiding van Russische militairen. Naar verluidt werd deze vorm van krachttraining al in de 18e eeuw toegepast. Dat oefeningen met de kettlebell niet alleen goed zijn voor krachttraining werd ontdekt in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Doordat de oefeningen ook snelheid en uithoudingsvermogen eisen is de kettlebell effectief voor allround trainingen.

In de fitnesswereld werd kettlebell training geïntroduceerd door de Russian Kettlebell Challenge (RKC) van de Rus Pavel Tsatsouline. Hij was krachttrainer van de Russische commando’s. De kettlebell werd gebruikt om kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te trainen. Tsatsouline verhuisde na de koude oorlog naar de Verenigde Staten. De kettlebell kreeg in Amerika zowel voet aan de grond bij special forces als bij sporters en beroemdheden. Jan Hofman heeft samen met Martijn Bos van trainingscentrum Helena de opleiding tot kettlebell instructeur bij Tsatsouline gevolgd.

De kettlebell is een gewicht dat er uit ziet als een bal met een handvat erop. Het is daarmee een compacte fitnesstool. Het voordeel van kettlebell training is dat je op een kleine oppervlakte, van 2 bij 2 meter, een total workout kan doen. Je traint met de kettlebell in een half uur de vijf basis motorische eigenschappen. Dat zijn coördinatie, flexibiliteit, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen.

Neem contact op
  • Kettlebell training - Vrouw
  • Kettlebell training - Instructeur

Kettlebell training: oefeningen

Bij veel van de oefeningen train je de benen, buik, rug, armen en schouders. De kettlebell training bevordert meer dan alleen je spierkracht. Doordat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd inzet neemt ook je uithoudingsvermogen toe. De centrifugale krachten die een oefening als de swing bijvoorbeeld op het lichaam geeft, legt ook focus op spieren die je nodig hebt voor het afremmen van bewegingen.

Vetverbranding

De oefeningen met de kettlebell hebben als resultaat zowel de toename van spiermassa als afname van vetmassa. Geen andere trainingsvorm zorgt zo snel voor vetverbranding. De oefeningen zijn gemakkelijk te leren, en kunnen indien gewenst aan iedere situatie worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan sportfysiotherapie, revalidatietraining en blessurebehandelingen.

Neem contact op

Kettlebell training: Het begin

Met een lichte kettlebell beginnen is aan te raden als je nooit eerder kettlebell training hebt gedaan of geen krachttraining gewend bent. Dit om overbelasting te voorkomen. De trainers van PowerToMove geven je persoonlijk advies voor het gewicht van de kettlebell. Als beginner is het belangrijk om het aantal herhalingen langzaam op te bouwen. De spieren moeten rustig wennen aan de belasting.

De kettlebell training wordt gegeven door Arthur de Regt. Hij werd opgeleid door Martijn Bos van Trainingscentrum Helena, nu de hoogste RKC-instructeur van Nederland. Wil je meer weten over de kettlebell training? Neem contact op met PowerToMove. Jan Hofman richtte het fysiotherapeutisch trainingscentrum op en heeft nu samen met Wesley Bos de leiding. Meer dan 25 jaar zijn wij gespecialiseerd in fysiotherapie, training en voeding, maar bieden tevens zelfverdedigingstechnieken.

Neem contact op
  • Kettlebell training - Oefening

PowerToMove design element

Meer trainingen

Kettlebell Training-Iconen-PowerToMove.svg

Kettlebell Training

Kettlebell Training ‘ RKC en Strongfirst’. PowerToMove verzorgt kettlebell trainingen volgens de hoogste norm wereldwijd.

Lees meer
Personal Training-Iconen-PowerToMove-03.svg

Personal Training

PowerToMove verzorgt Personal (medische) Training, dus ook voor mensen met een aandoening. Dit bieden wij aan voor één, twee of vier personen.

Lees meer
Krav maga-Iconen-PowerToMove.svg

Krav maga

PowerToMove is specialist op het gebied van zelfverdediging. Jan Hofman en Arthur de Regt dragen de zwarte band Aikido..

Lees meer

Wil je een vrijblijvende afspraak of advies voor één van onze specialistische behandelingen of trainingen? Wij helpen je graag!

Bel Jan Hofman

Scroll naar boven